Home / Descopera / Lucrari de gradinarit in luna august.

Lucrari de gradinarit in luna august.

In lumina razelor de soare de sfarsit de vara, gradina este foarte “colorata”, incepand sa capete un aspect din ce in ce mai imbietor. Mai mult chiar, acesta reprezinta primul semn ca a sosit vremea recoltarii legumelor timpurii si ca se impun noi masuri de intretinere. Lista lucrarilor de gradinarit pentru august este mai scurta decat cea a altor luni, insa, tot exista unele sarcini care trebuie indeplinite.

Irigarea poate fi cea mai importanta sarcina a acestei luni daca vremea devine caniculara. Asigura-te ca uzi temeinic si in profunzime de fiecare data, nu doar la suprafata, fructele si legumele, dimineata devreme sau dupa-amiaza. Udati zilnic razoarele de legume pe intreaga perioada a verii.

In aceasta perioada puteti sa incepeti recoltarea cartofilor pe masura ce frunzele si tulpina incep sa se vestejeasca. Tot acum, este perioada in care se seamana salata pentru a se obtine rasadul ce se planteaza la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie. Scoateti si uscati ceapa si usturoiul pe masura ce fruzele se ingalbenesc,  acestea se pot depozita in loc racoros si intunecat. Aveti in vedere recoltarea castravetilor inainte ca acestia sa devina prea mari. Acum e sezonul de pus castravetii pentru muraturi si de facut bulionul din rosii.

Rupeti varful vrejului de fasole odata ce acesta a ajuns la capatul aracului, pentru a incuraja aparitia unor noi teci si pentru a fi mai usor de recoltat. Spre sfarsitul lunii putem strange fasolea uscata si cartofii care s-au maturat indeajuns. Culege constant dovleceii, pentru a stimula productia de fructe noi. Asigura-te ca plantele nu se umbresc reciproc si indeparteaza frunzele care le acopera. In lipsa luminii, dovleceii nu se pot dezvolta corespunzator.

Fertilizati cultura de tomate pentru a obtine o recolta bogata si inlaturati frunzele de la baza plantei pentru a ajuta circulatia aerului si preveni aparita bolilor. Utilizati un fertilizator cu un continut ridicat de potasiu pentru legume precum  ardei, castraveti si vinete. Rupeti varful plantei de tomata pentru a concentra cresterea asupra fructului si nu asupra plantei. Este de preferat sa nu existe mai mult 5-6 legume pe o singura planta.

Daca iti place cu adevarat gradinaritul trebuie sa tii cont si de arbustii si arborii care infloresc vara. Acestia ar trebui tunsi acum, pentru modelare, insa doar daca au incetat inflorirea. Indeparteaza ramurile moarte sau bolnave.

Tot luna agust este luna fructelor.  Exista o sumedenie de soiuri de prune. Printre cele mai cunoscute soiuri in Romania sunt Mirabella si Renglot, cel mai raspandite in Nord-Vestul tarii. Caisul provine din Armenia, din taramurile insorite ale acestei tari si de aceea, prefer foarte mult soarele. Caisul se autoreproduce, motiv pentru care si exemplarele singuratice dau roade.

sursa: gradinamea.ro

About A. Diana

A. Diana

Check Also

Ce orez ingraşă si care sunt soiurile sănătoase?

Indiferent dacă are bobul rotund, lung sau oval, orezul alb este soiul cel mai puţin …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

}