Home / Blog / De ce este importanta rotatia culturilor de legume in gradina?

De ce este importanta rotatia culturilor de legume in gradina?

De ce este importanta rotatia culturilor de legume in gradina

Rotatia culturilor de legume in gradina este practicata de mii de ani si are beneficii multiple asupra recoltei obtinute, fertilizand solul si reducand numarul daunatorilor in mod natural. Afla in continuare de ce este importanta rotatia culturilor de legume in gradina si motivele pentru care ar trebui sa o pui si tu in practica!

 

Despre rotatia culturilor de legume

Rotatia culturilor de legume se refera la cultivarea de plante din familii diferite pe suprafata aceluiasi teren ani la rand, alternand amplasarea acestora in cadrul sau in functie de necesitatile solului si ale plantelor cultivate, in asa fel incat sa fie maximizate beneficiile obtinute.

 

Importanta rotatiei culturilor de legume

Rotatia culturilor de legume prezinta o serie de efecte pozitive, cum ar fi refacerea stocului de substante nutritive din sol, protectia impotriva atacului anumitor daunatori si imbunatatirea structurii pamantului si, implicit, reducerea cantitatii de buruieni dezvoltate.

 

Imbunatateste calitatea solului

Astfel, rotatia culturilor de legume din gradina permite evitarea epuizarii pamantului de anumite substante nutritive, in detrimentul altora, fapt care ar duce, in timp, la o recolta nesatisfacatoare. Totodata, prin alternarea culturilor, pamantul poate fi si imbogatit cu anumiti nutrienti care, apoi, vor putea fi folositori urmatoarelor culturi de legume.

 

Tine la distanta bolile si daunatorii

De asemenea, este important sa retii ca plantele din aceeasi familie – asadar, inrudite – atrag acelasi tip de boli si de daunatori. Alegand sa cultivi plante similare pe aceeasi suprafata de teren ani consecutivi nu vei face decat sa permiti inmultirea exagerata a anumitor daunatori, care iti vor pune in pericol recolta. Rotatia culturilor si alegerea unor plante care rezista la atacul bolilor si daunatorilor la care erau sensibile legumele cultivate anterior determina scaderea populatiei de daunatori si a incidentei bolilor.

 

Amelioreaza structura solului

Tot rotatia culturilor de legume permite ameliorarea structurii solului, datorita tehnicilor diferite de cultivare pe care le implica speciile diferite de plante.

 

Rotatia culturilor de legume iti protejeaza sanatatea

Nu in ultimul rand, rotatia culturilor de legume este importanta intrucat este o metoda ecologica de cultivare a plantelor. Astfel, aceasta defavorizeaza, pe de-o parte, utilizarea insecticidelor si pesticidelor, folosite pentru a tine la distanta bolile si daunatorii, iar, pe de alta parte, evita folosirea in exces (pana la reducerea completa) a ingrasamintelor chimice din comert care, la randul lor, dauneaza calitatii legumelor si sanatatii consumatorilor finali.

About A. Diana

A. Diana

Check Also

Sucul delicios care tine departe ulcerul si kilogramele in plus.

Ai mancat de atatea ori varza, dar niciodata nu ai vazut-o mai mult decat un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

}