Home / Descopera / Cum cultivi ghimbir, o planta medicinala de exceptie!

Cum cultivi ghimbir, o planta medicinala de exceptie!

Cum cultivi ghimbir, o planta medicinala de exceptie

Ghimbirul este o planta perena cu multiple intrebuintari. Poate fi folosit in bucatarie, pentru mancaruri sofisticate, bauturi racoritoare sau prajituri, dar in acelasi timp poate fi utilizat ca planta medicinala. Ceaiul din ghimbir trateaza si previne mai multe afectiuni, printre care cele de natura digestiva, durerile de cap, cancerul sau bolile de inima. Desi este o planta originara din Orient, ghimbirul poate fi cultivat cu succes in propria gradina, daca respecti cateva cerinte.

 

Alegerea rizomilor de ghimbir

Ghimbirul este, de fapt, un rizom cu aspect neregulat. Pentru a avea propria cultura de ghimbir, fie ea si una mica, ai nevoie de rizomi sanatosi, vigurosi, care prezinta mai multi muguri de crestere. Rizomii pot fi achizionati din magazinele cu specific asiatic sau din hipermarketuri, insa trebuie sa fii atent, deoarece, de multe ori, mugurii de crestere ai ghimbirului pot fi rupti.

Inainte de plantare, este recomandat sa pui rizomii intr-un vas cu apa calduta pentru 24 de ore. Apa va stimula dezvoltarea mugurilor, dar in acelasi timp va contribui la eliminarea unor eventuale substante cu care au fost stropiti rizomii.

 

Alegerea solului propice pentru ghimbir

Pentru a se dezvolta, ghimbirul, considerat una dintre cele mai pretioase plante medicinale din lume, are nevoie de un sol fertil, gras si lutos. Drenajul solului constituie un aspect important, deoarece rizomii nu suporta stagnarea apei la suprafata.

Ghimbirul se introduce in sol si se acopera cu pamant. Intre rizomi este bine sa lasi o distanta de aproximativ 15 cm, deoarece planta tinde sa se dezvolte destul de mult. De exemplu, un singur rizom poate da nastere chiar si la 6 plante.

 

Lumina si udarea ghimbirului 

Rizomii de ghimbir au nevoie de lumina si caldura pentru a se putea dezvolta, insa este recomandat sa nu-i plantezi intr-un spatiu aflat in bataia directa a soarelui. Cat despre udari, acestea sunt esentiale, insa nu trebuie sa fie abundente.

 

Recoltarea ghimbirului

Daca respecti cerintele ghimbirului, te poti bucura de o prima recolta dupa 8-10 luni de la plantare. De ce dureaza atat de mult? Deoarece rizomii au nevoie de cel putin 3 luni pentru a incepe sa se dezvolte. Dupa 4 luni, poti scoate o planta din sol, pentru a folosi rizomul fie ca planta medicinala, fie ca ingredient in bucatarie. In acest stadiu, ghimbirul va avea o aroma mai slaba, insa pana la maturizare aceasta va deveni mai pregnanta.

Rizomii pot fi utilizati si dupa ce observi ca frunzele se ingalbenesc si cad. Pastreaza cativa rizomi pentru o cultura ulterioara. Daca ii lasi in pamant, in urmatorul an ghimbirul va inflori.

 

sursa: gradina-online.ro

About A. Diana

A. Diana

Check Also

8 activitati de gradina in lunile august-septembrie.

Gradina de legume este foarte “colorata” in lunile august-septembrie, legumele incepand sa capete un aspect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

}