Cele mai spectaculoase 7 peşteri din România

Cele mai spectaculoase 7 peşteri din România

Unele dintre cele mai frumoase şi surprinzătoare minuni ale naturii se găsesc pe teritoriul ţării noastre. În acest moment, România deţine 12.000 de peşteri care oferă un spectacol de gheaţă, roci şi apă. Chiar dacă cele mai ascunse peşteri nu sunt deschise vizitatorilor, ci sunt destinate cercetătorilor şi speologilor, există câteva locuri pe care trebuie neapărat să le bifezi pe harta vacanţelor tale. Te invităm într-o călătorie în jurul României pentru a descoperi cele mai frumoase peşteri pe care trebuie să le vizitezi.

Chiar dacă te aventurezi să vizitezi peşterile pe timpul verii trebuie să ai haine potrivite deoarece temperatura nu este mai mare de 10 grade Celsius, iar umiditatea poate ajunge şi la 97%.

Peştera Urşilor este un obiectiv pe care nu ai voie să îl ratezi dacă te afli în judeţul Bihor. Formaţiunile carstice ale peşterii au atras atenţia miilor de turişti străini care vizitează regiunea. Peştera deţine trei galerii: galeria Emil Racoviţă, galeria Lumânărilor şi galeria Urşilor- punctul de plecare în vizitarea peşterii şi totodată locul unde au fost găsite resturi scheletice ale ursului de cavernă. Interiorul peşterii se distinge prin formaţiunile de stalactite şi stalagmite, dar şi prin urmele şi fosilele ursului de cavernă.

Rămânem în aceeaşi regiune şi ne îndreptăm atenţia către peştera Scărişoara – cea mai mare peşteră cu gheaţă de pe teritoriul ţării noastre, un loc unicat în sud-vestul Europei, situat la această altitudine. Cu toate că datează de peste 3.000 de ani, gheţarul nu s-a topit niciodată.

A treia oprire în călătoria noastră este peştera Muierilor. Localizată în comuna Baia de Fier, judeţul Gorj, peştera a fost amenajată pentru a primi vizitele turiştilor încă din anul 1963. În mod surprinzător, aceasta a fost prima peşteră amenajată în scopuri turistice din România şi de atunci s-a transformat într-o zonă foarte apreciată de turiştii din toate colţurile lumii.

Peştera Focul Viu este situată la două ore de mers pe jos de la cabana Padis, la o altitudine de 1.120 m. Elementul spectaculos al peşterii îl reprezintă gheţarul care străluceşte în lumina soarelui datorită luminii naturale care pătrunde din tavanul peşterii. Accesul în cele două săli ale peşterii se face prin intermediul unei scări de lemn care se integrează perfect în peisajul Apusenilor.

Peştera Dâmbovicioara este una dintre cele mai dezvoltate din România, fiind formată datorită acţiunii apelor pârâului cu acelaşi nume. Atracţiile peşterii sunt formaţiunile geologice deosebite, dar şi povestea ieşirii secrete care a fost blocată ulterior de localnici.

Peştera Limanu este reprezentativă pentru regiunea Dobrogei şi are o lungime de aproximativ 3,4 km. Pe lângă formaţiunile carstice, circulă diverse mituri urbane potrivit cărora fie galeriile peşterii s-ar întinde până în Bulgaria sau Turcia, fie acesta era locul unde se ascundeau oamenii pe vremea geto-dacilor. Localnicii susţin că aici s-ar afla nenumărate comori, dar un lucru este sigur! Peştera adăposteşte o faună diversă: şerpi, broaşte ţestoase şi chiar lilieci.

Între localităţile Horezu şi Baia de Fier se află peştera Polovragi care este renumită pentru picăturile de apă provenite din infiltraţii. Peştera are o legendă interesantă, aşa că nu ai niciun motiv să nu o vizitezi.

sursa: one.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>