Home / Descopera / CEAI PU-ERH – POVESTEA CEAIULUI INVECHIT.

CEAI PU-ERH – POVESTEA CEAIULUI INVECHIT.

Ceaiul Pu – Erh (cunoscut si sub denumirea de “ceai invechit” ) este una dintre marile comori ale Chinei, descoperita recent de lumea occidentala. Este un ceai ce nu se aseamana cu niciun alt tip, atributele sale fiind asemuite de foarte multe ori cu cele ale vinului invechit (cu cat mai vechi, cu atat mai bun).

La fel ca marile regiuni viticole ale lumii, productia de ceai Pu – Erh este foarte reglementata pentru a asigura cea mai buna calitate si autenticitate. Numai ceaiul obtinut din frunzele arborilor in varsta, care provine din provincia Yunnan poate fi numit ceai Pu – Erh.

Ceaiul Pu – Erh este numit si „Ceaiul Vietii” deoarece este produs din frunzele arborilor batrani si salbatici, avand efecte mai puternice si continand un Qi ridicat – Qi-ul reprezentand „energia vietii”.

Frunzele de ceai sunt crescute si recoltate in asezarile de-a lungul raului Lancang (Yunnan, China). Superbele plantatii de ceai din Yunnan se intind de-a lungul vaii raului Lancang, iar cele patru domenii principale de productie sunt: Xishuangbanna, Pu’er (Simao), Lincang si Baoshan. Dintre toate, regiunea Pu’er are cei mai vechi arbori de ceai salbatic, cu frunze late “Yunnan Large Leaf”. Fiecare proprietate produce propriul tip special de frunze, variind de la plantele cultivate cu tulpini si varfuri puternice pana la frunze mari si delicate care cresc salbatic pe versanti. Unii copaci se spune ca sunt vechi de peste 1000 de ani. Frunzele culese din acesti copaci batrani sunt denumite „wild arbor”. Frunzele sunt recoltate si apoi trimise catre orasul Pu – Erh de unde fiecare producator isi realizeaza propriul sau amestec de frunze – retete unice si care sunt recunoscute in timp. In mod paradoxal, in Yunnan, in trecut, ceaiul presat si invechit era vazut ca o marfa de export, localnicii preferand frunzele mai tinere si mai verzi.

Istoria a contribuit la o confuzie considerabila in numirea de ceaiuri chinezesti. In Occident, ceea ce este considerat Ceai Negru, in China este considerat Ceai Rosu. Adevaratele ceaiuri negre, asa cum sunt ele cunoscute in China sunt ceaiuri post – fermentate (in varsta), din care Pu – Erh este cel mai faimos.

 

O SCURTA ISTORIE A CEAIULUI PU – ERH

 

 

Istoria ceaiului Pu – Erh poate incepe odata cu Dinastia Han de Est (25 – 220 i.Hr. ), in Yunnan, atunci cand frunzele de ceai se uscau la soare. Plantele din aceasta regiune au frunze mari si moi, distantate unele de altele in tulpini. Astazi ceaiul Pu – Erh din frunze mari salbatice este foarte apreciat in toata lumea.

Au existat multe legende legate de aparitia ceaiului Pu – Erh. Una dintre ele spune ca acest ceai fermentat a aparut prima data pe Drumul Matasii, in timpul sezonului ploios. Se spune ca o parte din ceai s-a imbibat cu apa, iar comerciantii l-au lasat pe marginea drumului, considerandu-l nefolositor. Un an mai tarziu, localnicii dintr-un sat din apropriere sufereau de dezinterie, iar de disperare au baut ceaiul pe care l-au gasit pe marginea drumului. Ceaiul a reusit sa le vindece boala, devenind astfel foarte popular.

Cu toate acestea, este doar o legenda, ceaiul fermentat avandu-si cel mai probabil originea in timpul Dinastiei Ming.

 

 

Traditia exportarii ceaiului verde invechit si comprimat dateaza din secolul VII. Procesul de ambalare a ceaiului, devenit Pu – Erh mai apoi, a aparut in secolul 7 ca o chestiune de necesitate. Cresterea popularitatii ceaiului i-a determinat pe comerciantii chinezi sa isi doreasca sa vanda ceaiul si dincolo de granitele Chinei Antice. Transportarea frunzelor de ceai pe distante mari era imposibila la acea vreme deoarece calatoria ar fi cauzat uscarea si zdrobirea fruzelor. Raspunsul la care s-au gandit imediat a fost invechirea frunzelor de ceai si apoi comprimarea acestora in turte din frunze de ceai. A fost o solutie simpla si eleganta, iar la acea vreme, acest ceai a fost privit ca o alternativa low – cost pentru cele mai populare ceaiuri ale zilei. Initial comerciantii nu au realizat adevarata valoare a acestui procedeu, dar au descoperit treptat ca gustul ceaiului a devenit mai bogat si mai complet in timp; astfel acestia au inceput stocarea turtelor de ceai pe perioade indelungate de timp.. ani.

In Tibet exista o zicatoare: “Mai bine 3 zile fara mancare decat o zi fara ceai”. Sursele vechi mentioneaza importul ceaiului in Tibet din China inca din sec. al VII-lea. Tibetanii aveau nevoie de ceai din cauza climei aspre si alimentatiei sarace in legume si fructe, iar miraculoasa licoare era benefica pentru a preveni bolile datorate lipsei de vitamine. Asadar, oricat de mare ar fi fost efortul, importul de ceai era o necesitate si din aceasta nevoie (a tibetanilor de procura ceai si a chinezilor de a deschide rute comerciale) a aparut Drumul Ceaiului.
Vechiul Drum al Ceaiului se intindea pe aproape 2.250 km, prin provincia Yunnan, pana in Lhasa, capitala Tibetului, la aproape 3.650 m altitudine. Drumul Ceaiului a fost unul dintre cele mai inalte, spectaculoase si mai periculoase drumuri comerciale din Asia, care trece prin 4 trecatori dificile, care ajungeu pana la 5000m si cobora pana in Lhasa, locul Sfant al Tibetului. Traversarea dura in general 20 de zile – dus, 20 de zile intors…
Povestile despre acest Drum al Ceaiului sunt fascinante. Se pare ca micutii tibetani carau cu propriile forte poveri mai mari decat propria lor greutate, niciodata mai mici de 60 de kg (de obicei intre 70 si 90 kg), se supuneau de bunavoie unor pericole naturale (furtuni, zapada, vant) si umane (drumul era mereu presarat cu banditi) greu de imaginat.. “doar” pentru acest ceai.

In 1391, in timpul Dinastiei Ming ( 1368 – 1644 ), primul Imparat Ming a ordonat eliminarea tuturor formelor de ceai comprimat deoarece fabricarea acestora dura foarte mult. Doar frunzele de ceai vrac mai erau permise. La acel moment ceaiul comprimat era deja foarte popular, fiind consumat de toata lumea, indiferent de clasa sociala.

Multi Imparati au consumat ceai Pu – Erh in decursul timpului, fiind considerat un simbol al longevitatii. In timpul Dinastiei Qing ( 1644 – 1911 ), ceaiul Pu – Erh din Simao, Yunnan a devenit un ceai tribut prin ordinul Yongzheng. In obiceiul tributului, au fost selectate, de catre Imparat, regiuni care sa produca ceai care sa fie oferit cadou mai apoi Curtii Regale – lucru ce oferea regiunilor respective o onoare deosebita si o crestere a cererii de ceai din acele regiuni. Se considera ca atunci cand oamenii beau Pu – Erh se simteau ca niste membri ai familiei regale.

In 1879, Franta si Marea Britanie, in cautarea lor continua dupa ceai negru, au infiintat birouri vamale in Simao. Exportul de ceai a crescut, iar ramasitele antice ale celebrelor drumuri pe care mergeau caravanele si caii care transportau Pu – Erh, au devenit patrimoniu national.

Astazi, gustul bogat si beneficiile sale au transformat ceaiul Pu – Erh intr-o bautura foarte populara in Asia, bautura ce isi face loc, incet, dar sigur, si in ritualul de zi cu zi al europenilor.

 

PRODUCEREA CEAIULUI PU – ERH

 

 

Un lucru foarte interesant ce merita a fi mentionat este faptul ca acest tip de ceai este similar vinului: cu cat este mai vechi, cu atat este mai bun (in urma invechirii, gustul amar si astringent se estompeaza). Pu Erh, ceaiul invechit este foarte apreciat si presupune zeci de ani de fermentatie naturala. Ceaiul Pu Erh este acel tip de ceai “ciudat” pe care sigur l-ati vazut macar intr-o poza sau intr-un film – specific lui este modul de prezentare, de la mici turtite (tou cha) sau cuib de pasare, la “caramizi”, pana la diverse forme obtinute prin presare.

Primul pas in productia de Pu – Erh o reprezinta recoltarea frunzelor de ceai. Cele mai apreciate ceaiuri Pu – Erh sunt obtinute din frunzele copacilor batrani, salbatici situati in munti, in sudul Provinciei Yunnan. Frunzele de ceai folosite pentru a obtine acest tip de ceai sunt similare cu ceaiul verde si provin dintr-o varietate de arbore de ceai cu frunze mai mari decat alte soiuri (Camellia Sinensis Assamica). Asa cum am mentionat, ceaiurile de tip Pu-Erh castiga in savoare pe masura ce devin mai vechi. Pentru a atinge forma finala, cu acel gust specific “de pamant” aceste ceaiuri trebuie sa fie supuse unui proces de post-fermentatie la care participa mai multe microorganisme. De altfel, intregul proces de productie este o arta in sine.

Exista doua tipuri de ceai Pu – Erh: Shu si Sheng. Shu reprezinta varianta „coapta” sau invechita, in care funzele sunt stropite cu apa si lasate la oxidat pentru cateva zile, pana la o luna, si abia apoi tratarea cu abur si comprimarea, urmate de un proces lent de fermentatie. Sheng reprezinta varianta „cruda”, in care funzele sunt aburite si comprimate imediat dupa prajire, iar apoi depozitate in camere uscate, care permit o oxidare lenta.

Ceaiul Sheng neinvechit este de multe ori considerat o varietate de ceai verde, iar ceaiul Pu-Erh Shu este considerat ceai negru. Asadar, putem spune ca Pu Erh-ul este de doua feluri: verde si negru.

Atat Pu – Erh Shu cat si Pu – Erh Sheng se depoziteaza in locuri racoroase, ventilate si uscate, ferite de lumina soarelui, unde stau la oxidat vreme de mai multi ani, gustul catifelandu-se in urma acestui proces. Ceaiul Shu necesita 15 ani pentru a atinge calitatea sa cea mai buna, iar cel Sheng devine mai bun an dupa an, daca este pastrat in conditii optime. Infuzia are culoare rosiatica si un gust puternic, cu atat mai catifelat cu cat ceaiul este mai vechi. Caracteristicile frunzelor uscate si ale infuziei difera in functie de varsta si de forma in care frunzele au fost pastrate (comprimate sau nu).

Un element de distinctie al acestui ceai este forma, obtinuta prin presarea frunzelor. Pu-erh se gaseste sub forma de caramida, cuib, piramida, turta etc, dar se comercializeaza si vrac. Infuzia are culoarea neagra sau maro, iar aroma sa este catifelata si aduce a pamant, lasand un gust dulce in gura dupa ce este baut.

 

PREPARAREA CEAIULUI PU – ERH

 

 

Infuzarea ceaiului Pu – Erh reprezinta un adevarat ceremonial in lumea asiatica. Ceaiul se prezinta ca un lichid de culoare rosiatica-galbui, cu gust dulce catifelat, usor aromat. Pentru prepararea lui se foloseste apa curata cu continut mic de minerale, este recomandat in special apa de izvor iar temperatura sa fie de cel mult 85 grade Celsius. Ceaiul trebuie sa fie de calitate, ferit de caldura si umiditate, conservat prin metode speciale astfel incat sa nu fie afectat gustul si calitatea acestuia. Pentru obtinerea unui ceai bun conteaza apa, nivelul ei, temperatura, mediul si starea de spirit a persoanei care il prepara. Produsele ceramice folosite trebuie sa fie de calitate deoarece pot deteriora gustul si mirosul acestei bauturi.

 

 

 

Pentru aceia dintre noi care doresc sa se bucure de gustul si beneficiile acestui ceai, dar nu au timpul necesar pentru a urma acest ritual, avem o veste buna: ceaiul Pu – Erh poate fi infuzat ca oricare alt ceai. Pentru fiecare cana de 250ml se pun aproximativ 5 grame de ceai (sau o pastila, daca ceaiul este comprimat), in apa la 90℃ si se lasa la infuzat 4-5 minute. Daca timpul de infuzat sau temperatura depasesc valorile recomandate, frunza de ceai va elibera mai multa teina. Gustul puternic al ceaiului negru poate fi complementat cu lapte.

 

BENEFICIILE CEAIULUI PU – ERH

 

Ceaiul Pu – Erh a fost apreciat mult timp in medicina naturista din China pentru beneficiile sale vaste. Acest ceai contine un nivel ridicat de polifenoli ce au un puternic rol antioxidant. Aceste substante chimice puternice pot accelera procesul de ardere a grasimilor si, de asemenea, pot avea o contributie semnificativa in reducerea stresului. Dintre cele cinci tipuri principale de ceai ( alb, verde, oolong, negru), Pu – Erh se diferentiaza prin faptul ca frunzele din care este obtinut trec printr-un proces de fermentatie naturala inainte ca ceaiul sa fie uscat. Acest lucru creeaza nu numai o cească lipsita de astringenta si cu o consistenta profunda, bogata , dar acest proces de fermentatie, de asemenea, ajuta la producerea de microorganisme care s-au dovedit a fi deosebit de benefice pentru organismul uman.

Printre motivele pentru care ar trebui sa consumam ceaiul Pu – Erh se numara numeroasele sale beneficii pe care le are asupra organismului. Dintre acestea, amintim:

  • Reducerea colesterolului. Cele mai recente studii asupra beneficiilor aduse sanatatii de catre Pu – Erh au ajuns la niste descoperiri uimitoare: imbatranirea microbiana a ceaiului Pu –Erh poate avea ca rezultat producerea de cantitati mici de lovastatina, o statina naturala. In forma sintetica, lovastatina este folosita pentru tratarea colesterolului ridicat. Studii suplimentare au aratat ca utilizarea pe termen lung a unor cantitati adecvate de ceaiuri Pu – Erh au potentialul de a reduce nivelul colesterolului LDL ( colesterolul rau ) si cresterea nivelului de HDL ( colesterolul bun ). Au existat, de asemenea, unele cazuri in care utilizarea pe scara larga a Pu – Erh a dus la o scadere de aproape 100 de puncte a nivelului de colesterol.
  • Curatarea organismului de toxine. In medicina naturista traditionala din China, ceaiul Pu – Erh este recunoscut pentru proprietatile sale de “curatare a sangelui” si pentru facilitarea digestiei. Multe lucruri care se regasesc in dieta noastra, chiar si alimentele sanatoase, contin acizi si alti radicali liberi care se pot acumula in organism de-a lungul timpului. Aceste depozite se raspandesc apoi prin sange in tot corpul, consumul de Pu – Erh fiind benefic pentru a ajuta la curatarea sangelui de toxine. Microorganismele si zaharurile simple obtinute prin procesul de fermentatie al ceaiului invechit s-au dovedit a ataca toxinele din sange si eliminarea lor din organism.
  • Ajuta digestia. Stomacul si intestinele descompun produsele alimentare printr-o combinatie de acizi si bacterii sanatoase. Microorganismele care sunt prezente in ceaiul Pu – Erh s-au dovedit a creste flora bacteriana sanatoasa in stomac si intestine, lucru care ar putea ajuta la buna digestie a alimentelor. Din acest motiv, s-a gasit benefic a se consuma ceai Pu – Erh dupa mesele grele, pentru a ajuta la o mai buna digestie.
  • Accelereaza pierderea in greutate. Studiile au aratat ca ceaiul Pu – Erh suprima in mod semnificativ sinteza acizilor grasi ( FAS ). Acest lucru inseamna ca el poate bloca literalmente organismul sa produca mai multa grasime. Destul de tare, nu? Procesul de lipogeneza (crearea de grasime de catre ficat) este stopat prin folosirea acestui ceai traditional. Mai mult decat atat, teina gasita in Pu – Erh declanseaza in corpul tau secretia de hormoni (epinefrina si norepinefrina), care au rolul de a creste mobilizarea acizilor grasi stocati in celulele adipoase. Acest lucru permite organismului dumneavoastra sa utilizeze mai usor acesti acizi grasi stocati ca combustibil. In cele din urma, Pu – Erh a fost dovedit clinic pentru rolul de a imbunatati nivelurile celulare ale lipazei sensibile la hormoni ( HSL ), care blocheaza in mod eficient acumularea de grasime viscerala . HSL este o enzima critica care „deschide”, celulele adipoase, astfel incat continutul lor sa poata fi golit.
  • Reduce stresul si ne ajuta sa avem un somn mai bun. Deoarece ceaiul Pu – Erh contine teina, este usor ciudat ca acesta ne poate ajuta in acelasi timp si sa avem parte de un somn mai bun. Cu toate acestea, in ciuda teinei, microorganismele si teanina continute in Pu – Erh s-au dovedit a reduce nivelul de stres si de a creste productia de melatonina naturala in creier, ducand la scaderea stresului, stabilizarea starii de spirit si imbunatatirea somnului.
  • Efect antioxidant. Ceaiul Pu – Erh are un efect antioxidant si iti protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, care provoaca o imbatranire prematura a celulelor. Lipidele de la nivelul pielii sunt esentiale pentru o piele cu aspect sanatos si tanar. Radicalii liberi accelereaza procesul de imbatranire al pielii transformand lipidele pielii in peroxizi lipidici, ceea ce va rezulta in aparitia petelor si pigmentarilor pielii. Polifenolii regasiti in frunzele de ceai Pu – Erh anihileaza radicalii liberi din organism, incetinind procesul de imbatranire.
  • Stimuleaza memoria.
  • Detoxifica organismul.

 

 

sursa: livadacuceai.ro

About A. Diana

A. Diana

Check Also

Ce orez ingraşă si care sunt soiurile sănătoase?

Indiferent dacă are bobul rotund, lung sau oval, orezul alb este soiul cel mai puţin …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

}